Mitä on TRE?

Lyhenne TRE tulee sanoista Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises, tai lyhyesti vain Tension Releasing Exercises. Suomeksi puhutaan usein myös TRE -stressinpurkuliikkeistä.

TRE® on David Bercelin kehittämä menetelmä, jossa helpoilla harjoituksilla käynnistetään tietoisesti kehon neurogeeninen tärinä. Tärinä on tuttu ilmiö, jonka jokainen on joskus kokenut palellessa, säikähtäessä, ankaran lihasrasituksen jälkeen, vihastuessa, rakastuessa, itkun myötä tai vaikka nauruhepulin kylkiäisenä. Tämä on kehon luonnollinen tapa vapauttaa lihasten jännitystä ja purkaa autonomisen hermoston ylivireyttä.

Koska tärinä koetaan usein sosiaalisesti kiusallisena, opimme jo varhain estämään tai tukahduttamaan sen, jolloin kehoon voi jäädä syväjännityksiä. Myös stressi ja ylikuormitus, fyysinen tai psyykkinen, tuottavat kehoon jännitystiloja, jotka sitten näyttäytyvät erilaisin oirein. TRE auttaa purkamaan näitä jännityksiä pala palalta.

TRE -harjoittelun vaikutuksia ovat mm. parempi uni, syvä rentoutuminen, kehotietoisuuden lisääntyminen, vähentynyt huoli ja ahdistus, vähentynyt työstressi, lisääntynyt notkeus, vähemmän lihas- ja selkäkipuja

TRE -harjoittelu sopii ja on turvallista kaikille perusterveille. Sitä ei suositella seuraavissa tapauksissa: akuutti vamma tai leikkauksesta toipuminen, heti synnytyksen jälkeen, sydäninfarktin tai syöpäleikkauksen jälkeen, epilepsia tai vakava mielenterveyden häiriö.

Lue lisää

suomeksi https://trefinland.fi/

in English https://traumaprevention.com